Gramofonske plošče z 78 obrati na minuto – izraz ponarodelosti ali vzrok zanjo? - Šivic, Urša (Traditiones, 2014)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Pretekle folkloristične raziskave so pri obravnavanju ponarodelosti oz. popularizacije avtorskih pesmi upoštevale različne vire, neopaženi pa so ostali posnetki slovenske glasbe na gramofonskih ploščah z 78 obrati na minuto. Pričujoči prispevek prav na podlagi posnetega slovenskega gradiva ugotavlja, kateri so bili kriteriji za izbor pesmi za snemanje, iz katerih virov so vzete pesmi in kakšno predstavo nam ponuja posneti slovenski repertoar o tedanjih priljubljenih glasbenih zvrsteh in posameznih delih. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Although past folklore studies have considered various sources while discussing the folklorization and popularization of art songs, they have overlooked recordings of Slovenian music on 78 rpm gramophone records. Based on Slovenian song recordings, this article seeks to determine the criteria and sources for song selection in the recording process and to establish what the musical repertoire indicates about the popular music genres and specific works of that period.