Korak naprej, dva nazaj. Srbska pot v Evropo na začetku 21. stoletja - Prelić, Mladena (Traditiones, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">In most eastern European countries, consensus on EU integration was reached relatively easily. In Serbia, however, the political and intellectual elites are still reluctant to make definite decisions with respect to EU integration. This paper analyzes public discourse, its possible contextual meanings, and its relation to the public opinion polls on this issue. The findings offer a particular perspective on the slow and still far from completed process of Serbian integration into the European Union. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Za večino vzhodnoevropskih držav je značilno, da so razmeroma zlahka dosegle javni konsenz o integraciji v Evropsko unijo. V Srbiji pa politične in intelektualne elite še vedno omahujejo o dokončni odločitvi za evropsko integracijo. V prispevku avtorica analizira javne diskurze, njihove možne pomene in jih primerja z rezultati raziskav javnega mnenja, ki obravnavajo ta vprašanja. Avtoričina namera je z izbranega gledišča nekoliko osvetliti nedokončan in počasen proces vključevanja Srbije v Evropsko unijo.