(Folk) Belief through the History of Folklore Studies: Conceptualisation and Terminology - Mencej, Mirjam (Traditiones, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Članek obravnava terminologijo in različne konceptualizacije <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">verovanja, kakor se kažejo v zgodovini evropske in ameriške folkloristike. Predstavlja pregled konceptualizacij verovanja: od verovanja kot posamične entitete (motiva) in obenem posebnega folklornega žanra; verovanja kot kognitivne realnosti, ki se izraža v različnih žanrih folklore; do verovanja kot procesa, dejanja. Na koncu obravnava še terminologijo v sodobni slovenski folkloristiki. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The paper discusses the terminology and the conceptualisations of belief in the history of European and American folkloristics. It examines the conceptualisation of beliefs as entities and folklore genre; as a cognitive reality, underlying various folklore genres; and a process, an act of believing. Finally, it reviews terminology in contemporary Slovenian folklore studies on belief and proposes the terminology in the Slovenian language.