Pogledi sodobnikov na tržaške etnografije v 19. in zgodnjem 20. stoletju - Kalc, Aleksej (Traditiones, 2024)
Avtor obravnava, kako so sodobniki portretirali etnografijo Trsta v 19. in zgodnjem 20. stoletju, s posebno pozornostjo na njihovem razumevanju kulturne raznovrstnosti in medetničnih razmerij. Pozornost na nacionalizacijske pripovedi piscev, ki so živeli v različnih zgodovinskih kontekstih, omogoča pogled na etnične in narodnostne realnosti Trsta v času, za katerega je bil značilen vzpon nacionalnih ideologij in polarizacij.