»To ni vaš Božiček«: romski otroci vizualizirajo božič - Kürti, László (Traditiones, 2023)
V razpravi o vizualizacijah božiča med otroki na Madžarskem povezujem otroške risbe in ideje o prazniku z izobraževanjem, avtorstvom in načini, kako Romi vidijo svet. Medtem ko se podobe in figure tradicionalnega praznika kažejo kot standardni tropi, dajejo interpretacije posamičnih risb vpogled v otroško dojemanje božiča ter z njim povezane želje in hotenja. Podobe božiča razkrivajo antropološko zahtevne družbeno-ekonomske, izobraževalne in družinske vidike romske kulture.