Medjezikovna prepletanja v pesmi: Dāstān v repertoarju pevcev iranskega Korasana - Youssefzadeh, Ameneh (Traditiones, 2023)
Zaradi stoletij dolge intenzivne kulturne izmenjave med govorci turških in iranskih jezikov je severni Korasan, pokrajina v severovzhodnem Iranu, postal pomemben teren za preučevanje medjezikovnih prepletov v pesmih. V članku preučujem večjezičnost v pomembnem žanru izvajanja, imenovanem dāstān ali hekāyat (zgodba ali pripoved), ki ima osrednjo vlogo v repertoarju korasanskih pevcev, poznanih kot bakhshi. Ti izvajalci so trijezični in pojejo v perzijščini, korasanski turščini in severni (kurmanski) kurdščini; to so jeziki različnih etničnih skupin, ki že stoletja živijo na tem območju. Pri izvajanju dāstāna bakhšiji izmenjujejo dele govorjene proze (v perzijščini, korasanski turščini ali severni kurdščini, odvisno od občinstva) z verzi (običajno v korasanski turščini), ki jih pojejo ob njihovi spremljavi na dotārju (lutnja z dolgim vratom in dvema strunama). Pozornost je namenjena več izvedbam dāstāna »Šah Ismail in Golzar Khanum«.