Jan Sobieski. Obletnice bitke leta 1683 pri Dunaju (1783–1983) in zgodovinska imaginacija - Demski, Dagnosław (Traditiones, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This article presents how the image of Jan Sobieski evolved between anniversaries of the Battle of Vienna celebrated in Poland from 1783 to 1983. Which figure was celebrated, memorized, and presented during these years? Was it still the same figure of the Father of the Nation, Savior of the Nation and Christianity, Lion of Lechistan, Lightning of the East, and Leader of the Nation? Or a forgotten figure of the past? <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Avtor v članku predstavlja, kako se je razvijala podoba Jana Sobieskega med obletnicami bitke pri Dunaju na praznovanjih med leti 1783 do 1983. Katera podoba je bila slavljena, spominjana in prikazana v teh letih. Ali je šlo za isto podobo očeta naroda, rešitelja naroda in krščanstva, Leva Lechistan, svetlobe vzhoda in voditelja naroda. Ali pa gre za pozabljeno figuro preteklosti.