Junaki, vodje naroda - Fikfak, Jurij (Traditiones, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This thematic issue of Traditiones is dedicated to heroes and national leaders, and is mainly compiled from papers presented at a conference in Ljubljana in December 2013. The publication of these papers in 2014 presents an opportunity to remember the hundredth anniversary of the beginning of the First World War and at the same time offers a framework for reflections on how individual leaders in Europe or on its margins influenced and guided the masses in times of peace and war, and in times of crisis and catastrophe. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Tematska izdaja Traditiones je posvečena vprašanju herojev oz. vodij naroda in je nastala predvsem na osnovi prispevkov, predstavljenih na konferenci oktobra 2013 v Ljubljani. Objava razprav v letu 2014 je priložnost za obujanje spominov na stoletnico začetka 1. svetovne vojne in je hkrati okvir za premislek o tem, kako so posamični voditelji v Evropi ali na njenem robu vplivali in vodili množice v mirnih in vojnih časih, v času kriz in katastrof.