Teritorialne in jezikovne razmejitve v dispozitivu Kärnten/Koroška - Peball, Roland W.; Schoenberger, Klaus (Traditiones, 2022)
Na južnem Koroškem (Kärnten/Koroška) že sto let tli konflikt o zatiranju in pravicah slovensko govoreče manjšine, to je vse od vojaškega obmejnega spopada 1918/19 in plebiscita, dogovorjenega s senžermensko pogodbo. Plebiscit se je nanašal na vprašanje, ali naj se južna Koroška pridruži okrnjeni nekdanji habsburški monarhiji ali novoustanovljeni državi Srbov, Hrvatov in Slovencev. Leta 1920 se je večina tamkajšnjega prebivalstva (tako nemške kot slovenske skupnosti) odločila za Avstrijo. V naslednjih desetletjih so se nemško nacionalistično usmerjeni zastopniki nemške koroške večine neusmiljeno borili za jezik in spomin proti manjšini. Članek analizira tematizacijo jezikovnih in teritorialnih razmejitev z vidika dispozitiva Kärnten/Koroška.