Istrski begunci: Gradivo in raziskovalni nastavki - Fakin, Jasna; Jerman, Katja (Traditiones, 2004)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Avtorici v prispevku obravnavata v slovenski etnologiji manj raziskane istrske begunce. V prvem delu poiščeta vzroke za povojne migracije prebivalstva iz slovenske Istre, predstavita glavne naselitvene valove in pojasnita rabo termina »istrski begunci«. V nadaljevanju opišeta naseljevanje v barakarska naselja, graditev begunskih naselij v tržaškem zaledju in življenje v njih. Nato pa se osredotočita na odzive lokalnega prebivalstva ob naselitvi istrskih beguncev in na to, kako se v vsakdanjem ravnanju kaže njihova (ne)sprejetost. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Refugees from Istria have not been frequently examined by Slovenian ethnologists. Discussed are the reasons for their emigration after the Second World War, principal waves of emigration, and the origin of the term »Istrian refugees«. The authors examine the refugees’ barrack camps, the building of refugee settlements in the hinterland of Trieste, the life in these settlements, and the reactions of the local population to the newcomers.