Arhitektura v jaslični umetnosti - Ficker, Friedbert (Traditiones, 2004)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Der Verf. widmet seine Aufmerksamkeit dem bisher unbeachteten Umfeld bei der Aufstellung von Krippen. Der Mittelpunkt des Weihnachtsgeschehens ist die Geburt Jesus Christus wie sie in der Bibel dargestellt wird. Die Aufstellung von Krippen ist ein religiöser Brauch. Im Mittelpunkt steht die Handlung mit ihren Hauptakteuren (Christus Kind, Mutter Maria und Joseph der Zimmermann) und zahlreichen begleitenden Akteuren (die drei Weisen, Hirten, Schaffe, Ochsen und Eselin). Der Autor ist der Meinung, daß das Geschehen erst mit seinem gesamten konkreten Hintergrund verständlich wird, was jedoch vom individuellen Erfassen der Weihnacht und der künstlerischer Fähigheiten der Einzelnen abhängig ist. Dies spiegelt sich wiederum in der landschaftlichen und zeitlichen Charakteristik des Krippenumfeldes wieder, was jedoch eines langjährigen Prozeßes bedarf. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: SL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Avtor namenja pozornost doslej prezrtemu ozadju oz. kulisam pri postavitvah jaslic. Središče božičnega dogodka, kakor je opisan v Svetem pismu, je Kristusovo rojstvo. Postavljanje jaslic je torej verska šega z osrednjim dogodkom in osebami (dete v jaslih, mati Marija in mizar Jožef) ter številnimi spremljajočimi akterji (Trije modri, pastirji, ovce, volički in oslički). Avtor v prispevku poudarja, da je to dogajanje lahko povsem razumljivo šele, ko ga postavimo v konkretno okolje. Odvisno je od individualnega doživljanja božiča in od umetniške ustvarjalnosti posameznika, ki se izraža v pokrajinskih in časovnih značilnostih jasličnega ozadja, kar pa je rezultat dolgotrajnega razvojnega procesa.