Gregor Krek in začetki znanstvenega raziskovanja kulture drugega - Fikfak, Jurij (Traditiones, 2006)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Avtor obravnava nekatera vprašanja Krekovega razmerja do drugega in do ljudske kulture, načenja vprašanja socializacije, razvoja strokovnih in znanstvenih žanrov in nacionalizacije spoznavnih, in s tem tudi znanstvenih praks. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The author deals with certain issues of Krek’s relationship to the Other and folk culture, and he addresses the issues of socialization, the development of expert’s and scientific genres, and nationalization of the cognitive practices and scholarship.