Kulturna in religiozna meja v poljski etnomuzikologiji pred in po letu 1989 - na primeru območij, naseljenih z luteranci - Nawrocka-Wysocka, Arleta (Traditiones, 2020)
Članek obravnava poseben položaj raziskovalca na obmejnem območju. Avtorica analizira muzikološke študije, opravljene po letu 1945 v Mazuriji in Cieszyn Šleziji – območjih, naseljenih z luterani, ki govorijo poljsko, in poskuša odgovoriti na vprašanja, kateri elementi so bili poudarjeni, kateri izpuščeni ali pa izkrivljeni.