Gregor Krek in začetki slavistike na Univerzi v Gradcu - Kernbauer, Alois (Traditiones, 2006)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Dejavnost in znanstveno delo Gregorja Kreka spadajo v obdobje institucionalizacije predmeta slovanske filologije v okviru skupne zamisli indoevropskega jezikoslovja na srednjeevropskih univerzah, med drugim na »Univerzo za južni in jugovzhodni del cesarstva«, tj. Univerzi Karla in Franca v Gradcu. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Gregor Krek’s activity and scholarship belong to the era when Slavic philology was institutionalized as a field as part of general efforts in Indo-European linguistics at universities in Central Europe, including at the “university serving the south and southeast part of the empire” – that is, the University of Graz.