Belief in Saints. Sensory Reality in Religious Experience. As Presented in Examples of Religious Practice in Croatia - Belaj, Marijana (Traditiones, 2007)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Examples of people’s belief in patron saints on the teritory of Croatia are used in an attempt to explain the sensation of sanctity through the prism of the senses harnessed in its shaping. In the same context, some practices noticed during a contemporary celebration of Youth Day (the birthday of Josip Broz Tito) in Kumrovec point to the process of consecrating of the person and place that normally, due to their provenance, are marked as absolutely non-religious or even anti-religious. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Številni primeri ljudskih verovanj v svetnike zavetnike na Hrvaškem so uporabljeni v poskusu, da bi razložili občutenje svetosti v prizmi čutnosti. V istem kontekstu so bili opazovani nekateri dogodki med sodobnim praznovanjem dneva mladosti (rojstnega dne Josipa Broza Tita) v Kumrovcu, ki kažejo na proces posvetitve osebe in prostora, ki sta po svoji provenienci označena kot popolnoma nereligozna ali celo antireligiozna.