Matija Majar Ziljski. Enlightener, politician, scholar - Vasiljevna Čurkina, Iskra (Traditiones, 2011)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Matija Majar Ziljski left a significant mark in different spheres of cultural, educational and political life. During the revolution of 1848–1849, he was an Slovenian ideologist and the first to publish his political program entitled United Slovenia. After the revolution, he gradually turned away from Pan-Slovenian affairs, the main reason for this being his idea about creation of Pan-Slavic literary language. His position on this matter strengthened after his trip to the Ethnographic Exhibition in Moscow in 1867 and his friendship with Russian Slavophiles. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Matija Majar je bistveno zaznamoval različna področja kulturnega, vzgojnega in političnega življenja. Med revolucijo 1848–1849 je bil eden vodilnih slovenskih mislecev in prvi, ki je objavil politični program Zedinjena Slovenija. Po revoluciji se je postopoma preusmeril od vseslovenskih vprašanj v ustvarjanje panslovanskega/vseslovanskega jezika. Ta usmeritev se je še bolj okrepila po njegovem potovanju na Etnografsko razstavo v Moskvo leta 1867 in zaradi prijateljstev z ruskimi slavofili.