Ivan Grafenauer. Njegove kulturnohistorične in etnološkoprimerjalne raziskave (slovenske) slovstvene folklore - Stanonik, Marija (Traditiones, 2011)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Razprava o Ivanu Grafenauerju na kratko predstavi njegovo življenjsko pot. Izkazal se je že kot študent slovanske in germanske filologije, vendar kljub odlični strokovni pripravljenosti ni postal visokošolski učitelj. Zanj osebno je nadomestilo za to izgubljeno možnost pomenila priložnost, da je postal prvi predstojnik novoustanovljenega Inštituta za slovensko narodopisje pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Sledijo poglavja s povzetki in komentarji o njegovem delu, predvsem glede na slovstveno folkloristiko. Zanjo je zaslužen predvsem s sintetičnimi članki (npr. v Narodopisje Slovencev II) in nekaterimi temeljitimi razpravami o »narodni pesmi«, medtem ko »kulturno-historična metoda«, ki jo je s takim zanosom prakticiral, že zdavnaj nima več prave veljave. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This discussion briefly recounts the life of Ivan Grafenauer. He stood out as a university student of Slavic and German philology; however, despite his excellent training he did not pursue a career in this field. Grafenauer instead substituted this lost professional option with the opportunity to become the first head of the newly established Institute for Slovenian Ethnology at the Slovenian Academy of Sciences and Arts. The following chapters are commentaries of his life work, focused primarily on literary folklore. The themes set apart for discussion include this synthetic works (for example The Ethnography of Slovenians II) and certain fine-grained analyses of folk songs. However, the cultural-historical method, which he implemented with such enthusiasm, is no longer held to be professionally valid.