Folklorizacija kot raznolikost ali omejevanje. Primerjava dveh “tradicionalnih” praznikov - Habinc, Mateja (Traditiones, 2012)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article presents transformations of St. Roch’s Day and carnival festivities in the last decade before and the first two decades after the Second World War in the Slovenian town of Brežice. The main focus is how the public celebration of these two “typical” holidays of the town was transformed, which primarily occurred as a consequence of changes in the broader sociopolitical situation. The author thus interprets them through the perspective of folklorization. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Članek sledi spremembam v praznovanjih dveh, za manjše slovensko mesto Brežice »tipičnih« praznikov, Rokovega in pusta. Umešča jih v kontekst širših, družbeno-političnih dogodkov v prvih dveh desetletjih po drugi svetovni vojni in jih skuša interpretirati skozi perspektivo folklorizacije.