Reforma ritualnih praks in ritualno vedenje - Bugge Amundsen, Arne (Traditiones, 2012)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article focuses on the complex question of continuity and change as exemplified by ritual policies and ritual practices during the Lutheran reformation in 16th century Denmark-Norway. Thematically the article concentrates on matrimony and funeral. A main point is that despite changes in liturgy and church organisation motivations and practices demonstrate a remarkable continuity. The most eclatant change seems to have taken place in the field of ritual entrepreneurship: The Lutheran clergy lost control thus leaving initiative and interpretation to the congregations. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Članek na primeru poroke in pogreba tematizira kompleksno vprašanje kontinuitete in sprememb na primeru ritualov in in ritualnih praks v času luteranske reformacije na Danskem in Norveškem v 16. stoletju . Kljub spremembam v liturgiji in cerkveni organizaciji je za motivacijo in prakso značilna kontinuiteta. Najopaznejša sprememba se je zgodila na področju obrednih aktivnosti: luteranska duhovščina je izgubila kontrolo in tako iniciativo in interpretacijo prepustila kongregacijam.