Razmerje med raziskovalcem in izvajalcem pri ritualih rezljanja križev v Litvi - Urbonienė, Skaidrė (Traditiones, 2012)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article presents the relationship between researchers and performers (woodcarvers) from the nineteenth century to the present in Lithuania. It discusses the role of the researcher in a woodcarver’s creative work when creating a cross as his own. It examines what kind of help the carver expects from the researcher and what actual help is provided. The researcher’s requirements from the master that can be observed during the cross-making process are highlighted, as are indirect performer-researcher relations when the performer himself studies ethnographic and iconographic material. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Članek obravnava razmerje med raziskovalci in ustvarjalci (rezbarji) v Litvi od 19. stoletja do danes. Avtorica razpravlja o vlogi raziskovalca in mojstra v kreativnem procesu rezljanja križa ter o tem, kakšno pomoč od raziskovalca pričakuje rezbar. Raziskovalčeve zahteve do mojstra je moč opazovati skozi proces rezljanja križa; posredne odnose med ustvarjalcem ter raziskovalcem pa v primeru, da se rezbar sam loti študija etnografskega in ikonografskega materiala.