Monuments and Their Narratives. First World War Monuments in Montenegro - Čagorović, Nebojša; Knežević, Saša (Traditiones, 2018)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This article brings overview of the First World War monuments in Montenegro. Unlike in other allied nations, there are only a few First World War monuments in Montenegro. Although Montenegro fought with the allies, it lost the peace; Montenegro was stripped of its sovereignty by Serbian troops in 1918. After the First World War, the storyline becomes about the “unification” of Montenegro into the Kingdom of Serbs, Croats, and Slovenes and then its submersion into the Kingdom of Yugoslavia. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Ta članek vsebuje pregled spomenikov prve svetovne vojne v Črni gori. Za razliko od drugih zavezniških narodov je v Črni gori le malo spomenikov, posvečenih prvi svetovni vojni. Čeprav se je Črna gora borila z zavezniki, je izgubila suverenost, saj jo je leta 1918 zavzela srbska vojska. Po prvi svetovni vojni gre za zgodbo o »združitvi« Črne gore v kraljestvo Srbov, Hrvatov in Slovencev in nato njeni podreditvi Kraljevini Jugoslaviji.