Usages of the past in Contemporary Events in Kozara and Sutjeska National Parks - Habinc, Mateja (Traditiones, 2018)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">V članku je obravnavano, kako (so)organizatorji prireditev, ki potekajo v Narodnem parku Kozara in Narodnem parku Sutjeska v Bosni in Hercegovini, v sodobnosti pojmujejo njihovo tradicionalnost. Avtorico zanima, s katerim časom povezujejo tradicijo, kakšno mesto tu pripada jugoslovanski socialistični preteklosti in takrat poudarjenim vrednotam, ki so bile pomembne v razvoju obeh parkov. Pred desetletji sta bila oba pomembna kraja ideološkega turizma, kar opravičuje raziskavo sodobnih rab preteklosti s pozornostjo na obdobje socializma. Na primeru prireditev se sprašuje, ali so sodobne rabe različnih preteklosti v BiH res vedno nacionalistično prilagojene in, če niso, kakšne so in komu oziroma čemu so namenjene. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article analyses how (co-)organizers perceive the traditionality of contemporary events that take place in Kozara National Park and Sutjeska National Park, both located in Bosnia and Herzegovina. In particular, the author examines the historical periods that are linked to tradition and the place accorded to the Yugoslav socialist past and its values, which played an important role in these parks’ development. Decades ago, both parks were important sites of ideological tourism, which warrants the study of contemporary usages of various pasts, with a focus on the socialist period. Are these contemporary appropriations of the past in the case of these events really always nationalistic, and if not, how else is the past also defined, to whose benefit and for what purpose?