Svetnik na begu: dinamika ustvarjanja doma in ustvarjanja svetega kraja - Kapusta, Jan (Traditiones, 2018)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">In this paper, I present a Maya legend of travelling saints and people searching for their home. The story shows the ways in which a sense of belonging is contested, recreated and sustained within the context of place and pilgrimage. I argue that to understand such a narrative, a phenomenal and existential experience associated to particular collective memories and performances must be taken into consideration in addition to historical, political and cultural backgrounds. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">V članku je predstavljena majevska legenda o potujočih svetnikih in ljudeh, ki iščejo dom. Pripoved kaže na načine, kako konteksta kraja in romanja preprašujeta, prenavljata in krepita občutje pripadnosti. Da bi razumeli takšno pripoved, je potrebno poleg zgodovinskega, političnega in kulturnega ozadja upoštevati pojavno in bivanjsko izkušnjo, ki je povezana s posebnimi kolektivnimi spomini in dogodki.