Čezmejna mobilnost porabskih Slovencev - Munda Hirnök, Katalin; Medvešek, Mojca (Traditiones, 2016)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Avtorici v prispevku predstavljata izvirne izsledke terenske raziskave o mobilnosti porabskih Slovencev, ki je potekala v okviru medakademijskega projekta Mobilnost, integracija in adaptacija ob madžarsko-slovenski meji leta 2014 ob primerjavi z izsledki drugih relevantnih raziskav in literature. Najprej prikažeta pomembnejše družbenozgodovinske mejnike, ki so bodisi ovirali ali pospeševali mobilnost ljudi, v nadaljevanju pa se osredinjata na preučevanje mobilnosti čez madžarsko-slovensko mejo v aktualnih družbenih razmerah (frekventnost, razlogi, ovire in priložnosti) v percepcijah prebivalcev Porabja, zlasti pripadnikov slovenske skupnosti. Izsledki raziskave kažejo, da je za obiskovanje Slovenije, poleg pragmatičnih razlogov (nakupovanje in delo) značilno tudi vzdrževanje kulturnih povezav in sorodstvenih vezi, medtem ko obiskovanje Avstrije v večji meri zaznamujejo pragmatični razlogi, kakršna sta nakupovanje in delo. Poleg tega odgovori prebivalcev Porabja nakazujejo, da začenjajo zaznavati tudi negativne nasledke odprte meje. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article brings a presentation of original results of a field¸research on mobility of the Porabje Slovenians, which was carried out within the interacademy project Mobility, integration and adaptation along the Hungarian-Slovenian border in the year 2014, comparing them with results of other relevant research studies and literature. The authors first present the major socio-economic landmarks that have either impeded or enhanced people‘s mobility. The main part of the article focuses on the study of mobility across the Hungarian-Slovenian border in the current social situation (frequency, reasons, obstacles, opportunities) in perceptions of the Porabje people, especially members of the Slovenian community. According to the research results, visits to Slovenia – apart from the pragmatic kind like shopping and work – are also related to maintenance of cultural and family ties, while visits to Austria are more pragmatic and are mostly due to shopping and work. Moreover, answers of the Porabje people also point out the fact they are beginning to perceive the negative consequences of the open border as well.