Od šaljivih pripovedi do demotivatorjev. Diahroni pogled na humoren diskurz v folklori - Laineste, Liisi (Traditiones, 2016)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Humor is a trans-genre phenomenon that functions above the established genre rules, challenging them through parody and other subversive practices. At the same time, genre rules have an influence on humorous discourse, but this often works in the negative: the rules are distorted in the process. Humor can thus be seen as counter-discourse, continuously and playfully deconstructing and reconstructing the text through adding new layers of meaning and context. Similarly to discarding genre rules, humor discards taboos and sabotages non-humorous discourse through performing the unexpected and the forbidden. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Humor je nadžanrski pojav, ki deluje mimo ali proti uveljavljenim pravilom žanra, saj jih spodbija s parodijo in drugimi subverzivnimi praksami. Hkrati navidezna raba žanrskih pravil vpliva na šaljiv govor; to pogosto učinkuje kot zanikanje žanra, saj so pravila v samem procesu izkrivljena. Humor je tako mogoče razumeti kot proti-diskurz, kot stalno in igrivo dekonstrukcijo in rekonstrukcijo besedila z dodajanjem novih plasti pomenu in kontekstu. In tako kot humor ovrže pravila pravila žanra, zavrže tudi tabuje in sabotira ne-humorni diskurz z rabo nepričakovanega in prepovedanega.