Živali v žarišču: ustvarjalna in družbena imaginacija - Golež Kaučič, Marjetka (Traditiones, 2024)
Ko v fokus postavljamo živali v imaginaciji in realnosti, multidisciplinarno premišljamo o njihovem položaju v novih ontoloških paradigmah. V prispevku so prikazana razmerja med človekom in živaljo, kakor se kažejo v folklori, literaturi, filmu, jeziku in fotografiji. Avtorji in avtorice se teoretsko opirajo na diskurze ekocentrizma, novega animizma, ekokritike, semiologije, antispeciesizma, kognitivnih etoloških študij in kritičnih animalističnih študij.