Preteklost, ki ne mine?: Nepredelana preteklost v sedanjosti in prihodnosti Istre - Hrobat Virloget, Katja (Traditiones, 2023)
V članku avtorica argumentira, kako je preteklost določa prihodnost, sploh če je preteklost nepredelana, kakor kaže primer slovenskega dela Istre. Primer pravopisne kodifikacije geografskega imena za slovensko Istro pokaže, kako pomembni mejniki iz nedavne preteklosti vplivajo na lokalno identiteto. Pri tem analizira utišanost ter razmerje med urbanim in ruralnim. Teza je, da se z brisanjem preteklosti, značilnim za socializem, prihodnost »vrača« v preteklost, še posebej v travmatiziranih družbah, ki se z njo niso spoprijele.