Jože Pučnik. Personal Freedom, Culture, and Politics - Komel, Dean (Traditiones, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">For different reasons, but primarily because of the experience of a political prisoner, Jože Pučnik more or less rejected to play the role of “a political personality”. Slovenian public only reluctantly places him amongst the most important political personalities of the 20th century. At the same time, however, his political activity was based precisely upon the apology of “a free personality”. <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: ’Helvetica’,’sans-serif’; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Jože Pučnik se je iz različnih razlogov, v prvi vrsti pa zaradi izkušnje političnega zapornika, prej ko ne izogibal igranju vloge »politične osebnosti«. Slovenska javnost ga le rezervirano postavlja med najpomembnejše politične osebnosti 20. st. Hkrati pa je bilo njegovo politično delovanje oprto ravno na zastopanje »svobodne osebnosti«.