Dazhbog: The Ancient Slavic Pagan Deity of the Shining Sky - Oleg Vladislavovich Kutarev (Studia mythologica Slavica, 2021)
Prispevek podrobno obravnava enega najbolj znanih in pogosto omenjenih slovanskih poganskih božanstev, tj. Dažbog (ali Daž(d)bog). Obravnava izpostavlja in problematizira določene zgodovinopisne stereotipe, ki so polni nasprotij in težav. Na primer: 1) opredelitev Dažboga kot božanstva sonca; 2) njegova bližina drugemu sončnemu božanstvu, Horsu, in nejasnost, zakaj naj bi obstajali dve sončni božanstvi; 3) Dažbogov odnos do božanstva Svaroga oz. Svarožiča; 4) Dažbogova pripadnost samo vzhodnoslovanskemu območju; 5) etimologija njegovega imena kot »dajanje božanstva«. V tem prispevku je podan alternativni, pogosto spregledan pogled na Dažboga, ki lahko reši te težave.