Besedne zaveze v slovenskem folklornem sistemu: semiotični oris žanrskega okvira - Mrvič, Rok (Studia mythologica Slavica, 2024)
V razpravi je na podlagi izbora arhivskih virov, objavljenih študij in podatkov terenskih raziskav obravnavan folklorni žanrski okvir, ki služi podrobnemu opisu kulturno-jezikovne prakse besednih zavez v slovenskem folklornem sistemu. Oblikovanje nastajajočega žanrskega modela za potrebe interpretacije arhivskega gradiva ter natančnejšega in poglobljenega razumevanja sodobnega terenskega gradiva je predstavljeno na primeru treh skupin gradiva – prvo skupino sestavljajo primeri pravnih prisežnih obrazcev iz sredine 18. stoletja, drugo skupino tvorijo folklorni obrazci kletev in zavez s konca 19. stoletja, tretjo skupino pa raznoliki sodobni kratki folklorni obrazci, zbrani v 21. stoletju. Gradivo vsake od treh skupin je mogoče v veliki meri opredeliti s skupnimi semantično-pragmatičnimi kategorijami splošnega semiotičnega modela besednih zavez, ki odpira nove perspektive in izhodišča za nadaljnje folkloristične raziskave. Teksti besednih zavez v slovenščini doslej niso bili sistematično obravnavani, kljub temu da so močno prisotni v slovenskem folklornem gradivu, v katerem izkazujejo dolg obstoj ter raznoliko funkcionalnost.