Мифологический персонаж škrat у словенцев Надижской и Терской долин: мифологизация душ нечистых покойников в фольклоре и верованиях итальянско-словенского пограничья - Jasinskaja, Marija V. (Studia mythologica Slavica, 2024)
Članek analizira mitološke predstave o škratih med Slovenci v Beneški Sloveniji (Nediške in Terske doline) v Italiji v primerjavi s predstavami o teh bajčnih bitjih v Sloveniji in med njihovimi romanskimi sosedi – Italijani in Furlani. Pomembna lokalna značilnost škratov v Beneški Sloveniji je njihov izvor iz duš dojenčkov, ki so umrli pred krstom. Ta značilnost določa tako funkcije kot tudi habitate teh likov, pa tudi zaplete mitoloških zgodb o njih. Povezava škratov z nemirnimi dušami se krepi s prepričanji o njihovi povezavi z vremenskimi pojavi. Na frazeološki ravni (tako v literarnem jeziku kot tudi v narečjih) se škrati povezujejo z neposlušnimi, nagajivimi otroki.