Political Archaeology. Deconstructing the Political Exploitation of Myths in Iraq (1958–2003) - Haddadi Nasab, Goodarz; Mortazavi, Mehdi; Mosapour Negari, Fariba (Studia mythologica Slavica, 2024)
Bližnji vzhod velja za eno najvplivnejših regij na svetu, predvsem zaradi bogate kulturne raznolikosti, ki vključuje jezikovne, etnične in verske razlike. Kljub potencialnemu pomenu mitov pri oblikovanju nacionalne identitete in političnega razvoja pa je bilo na tem področju opravljenih le malo raziskav. Namen te študije je bil raziskati vlogo mitov pri političnem upravljanju Iraka v obdobju med letoma 1958 in 2003, ki je bilo na Bližnjem vzhodu zahtevno obdobje. Ob upoštevanju starodavne zgodovine Iraka je ta raziskava skušala pojasniti ideološke perspektive vladarjev v republikanski dobi ter dejavnike, ki so vplivali na njihov izbor določenih mitov v politične namene. Poudariti velja, da lahko ta študija prispeva k večji ozaveščenosti pri prihodnjih raziskavah o vlogi mitov pri političnem upravljanju v drugih regijah na Bližnjem vzhodu.