Prezrti zgodovinski kontekst izročila o kralju Matjažu - Klobčar, Marija (Studia mythologica Slavica, 2023)
Raznolikost podob kralja Matjaža v slovenskem folklornem izročilu, kontekstov, s katerimi se povezujejo, in njegove vzporednice z izročilom drugih narodov so pomenile močan izziv za folkloristične raziskave: zaradi neskladnosti zgodovinskih dejstev se je uveljavila teza, da je Matija Korvin v vlogi kralja Matjaža nadomestil starejši lik. Prispevek na podlagi najvidnejšega uvodnega verza pesmi o Kralju Matjažu, predvsem pa z analizo prvotnega pomena pridevnika ogrski zgodovinsko osebo predkorvinovskega kralja Matjaža išče v obdobju, ki je za Slovence pomenilo največjo prelomnico, v času Karla Velikega oz. času, ko so Slovenci še ohranjali gospodarsko in družbeno moč in njene simbole, hkrati pa opozori na usodni čas, ki je temu sledil.