Sacred Stones and Stone Structures in the Ritual Practice of the Turkic Population in the Southern Urals: Archaeological Evidence and Modernity - Tuzbekov, Ainur; Akhatov, Albert (Studia mythologica Slavica, 2023)
Članek povzema, analizira in strukturira verovanja turškega prebivalstva južnega Urala, ki so povezana s kamni, gorami, menhirji, karaski, kamnitimi gomilami, nagrobniki itd. Na podlagi del ruskih in tujih avtorjev ter terenskega gradiva, zbranega med terenskim delom v letih 2011–2023, sta izpostavljeni dve skupini verovanj: kulti, povezani s kamni naravnega (božjega) izvora, in verovanja, povezana s kamnom, konstrukcije umetnega izvora. Opisane so različne oblike uporabe kamna in kamnitih konstrukcij pri Turkih v sodobni obredni praksi. Obravnavani so procesi sakralizacije in desakralizacije na kultnih območjih Južnega Urala, ki se dogajajo na današnji stopnji razvoja. Posebej so analizirana verovanja, povezana z dragimi kamni, ki so jim ljudje dajali poseben simbolni pomen ter jim pripisovali zaščitne, magične in zdravilne lastnosti.