Itifalični kameni idol iz samostana sv. Naum kod Ohrida - Chausidis, Nikos; Eftimovski, Igor (Studia mythologica Slavica, 2023)
Članek predstavlja kamniti idol, ki se nahaja na dvorišču samostana sv. Nauma pri Ohridu. Odkrit je bil znotraj samostanskih meja oz. nekje v njegovi okolici, čas odkritja pa ni znan. Avtorja podajata opis spomenika, domneve o njegovi nekdanji podobi in analizo njegovih ikonografskih elementov s poudarkom na itifaličnosti in postavitvi rok. Članek skozi analogije ocenjuje kronološko in kulturno pripadnost idola z argumenti v prid morebitnega pogansko-slovanskega značaja. Spomenik je interpretiran tudi v kontekstu mitološkega in verskega izročila regije, s poudarkom na lokalnem kultu sv. Nauma in legendi o tem, kako je vpregel medveda. V tej smeri so v članku predstavljeni tudi okoliški toponimi, ki vsebujejo pogansko-slovanske teonime, med katerimi prevladujejo tisti htonične narave. Dodelitev značilnosti idola je nato izpeljana na podlagi primerjave njegove ikonografije s področji sv. Nauma kot krščanskega naslednika upodobljenega lika: poljedelstvo, živinoreja, voda, obrt, trgovina, pa tudi zdravljenje, zlasti neplodnosti in mentalnih bolezni.