Who’s Afraid of the Goddess? Leopard’s Tale, Menopausal Syndrome: Terms of Debate within Archaeology - Carta, Arianna (Studia mythologica Slavica, 2022)
Članek predstavlja vpogled v arheološke diskusije o ženskih neolitskih figurinah in začenja z zgodovinskim pregledom glavnih akademskih interpretacij figurin. Poleg tega uvaja feministične pristope v arheologiji, povezane s figurinami, ter prikazuje, kako je androcentrična pristranskost vplivala na teorije in metodologije. Študija primera Çatalhöyük služi kot primer kontrastnih naracij. Članek trdi, da lahko akademsko razvrednotenje dela Marije Gimbutas v okviru sodobne arheologije štejemo za lakmusov test, ki kaže na razširjenost spolne pristranskosti na tem disciplinarnem področju. Med posebnimi argumenti proti Gimbutasovim teorijam so: sindrom menopavze, ginecentrična agenda in obrnjeni seksizem, ki vsi kažejo, kako so se arheologi osredotočili na osebne napade in ne na resno akademsko razpravo. Na koncu so vse te retorične strategije preusmerile pozornost znanstvenikov z glavnega vprašanja, ki se redko obravnava: zakaj v neolitiku prevladujejo ženske figurine?