From Ritual Communication to Convivial Entertainment: Reflections of Old Drinking Rituals in Folk Songs - Ivanauskaitė-Šeibutienė, Vita (Studia mythologica Slavica, 2022)
Članek obravnava spremembe v obredih pitja in kako se odražajo v folklori. Za podrobnejšo razpravo so izbrane beloruske in litovske pesmi, ki si delijo več podobnosti. Pesemski motivi, analizirani v članku, kažejo jasne povezave med obredi pitja in folkloro (poročne pesmi in šege zaročnega pitja) ter določeno implicitno kulturno povezavo med starimi obrednimi odnosi in praznovanji v poznejših časih (motivi prazničnih pesmi, parafrazirani v pitnih tradicijah). Teoretični okvir prispevka izhaja iz raziskav s področja folklore, obrednega komuniciranja in zgodovine tradicionalnih pijač, ki preučujejo kulturno kontinuiteto življenjskih pojavov skupnosti. Izkušnje obrednih odnosov, ki se prenašajo iz roda v rod, lahko spodbudijo obstoj arhaičnih kulturnih oblik, tudi če so specifične obredne prakse že davno zamrle in so postale nepomembne, saj so se življenjske okoliščine ljudi bistveno spremenile.