Kako vemo, da so stari Slovani poznali gnomone? - Pleterski, Andrej (Studia mythologica Slavica, 2022)
Pokončni stebri so tudi del mitične pokrajine starih Slovanov. Na dejstvo, da je bil tak steber uporabljen kot gnomon, je mogoče sklepati iz obstoja učinkov njegovega delovanja, ki jih najdemo v pokrajini: smeri neba, datumsko pomembni azimuti sončnega vzhoda in sončnega zahoda, kot, ki ustreza nagibu ekliptike. Domnevni krožni argument, da trikotniki definirajo kot in isti kot definira iste trikotnike, je Bilićev konstrukt in je matematično nemogoč, saj trikotnika ne moremo definirati samo z enim kotom. A tudi če so astronomsko znanje starih Slovanov res utemeljevali v sedanjosti s povsem krožnim dokazom (kar pa niso), to še ne pomeni, da stari Slovani niso imeli astronomskega znanja.