Tudi stari Slovani so poznali gnomone - Andrej Pleterski (Studia mythologica Slavica, 2021)
Prepričanje, da so za naše poznavanje preteklih znanj merodajni samo zapisi starogrške znanosti in da zunaj teh znanj ni ničesar, česar ni v pisnih virih, je zavajajoče. Stari Slovani so svoje znanje matematike in astronomije lahko razvili neodvisno od starogrške znanosti. Zaničevanje znanja starih Slovanov ob njegovem primerjanju s starogrškim je v izhodišču zgrešeno in ne more privesti do uporabnih ugotovitev.