Forest Spirits and Their Functions in the Traditions of Estonians, Estonian Russians and Belarusians - Kõiva, Mare; Boganeva, Elena; Butov, Ilya (Studia mythologica Slavica, 2025)
Članek primerjalno analizira podatke o gozdnih duhovih, njihovih imenih (terminologiji), funkcijah in delovanju v odnosu do ljudi ter o tem, kako ščitijo ljudi in živali, ter preučuje, kako podobne ali različne so mitske pripovedi in prakse ugrofinskega ljudstva (Estoncev) in Slovanov (ruske manjšine v Estoniji in Belorusov v Belorusiji). Razpoložljivi podatki kažejo na veliko raznolikost terminologije in pojavnosti: antropomorfna, zoomorfna, fitomorfna ali fantastična bitja. Ena glavnih funkcij gozdnih duhov je bila, da človeka speljejo s poti, argumenti pripovedovalcev so spoznavno zanimivi še danes: vzroki so povezani z mitskimi bitji, večinoma pa so povezani s splošnimi ustnopravnimi normami in vrednotami.