Graves of Saints on the Mountains of the Southern Urals: Traditional Beliefs and Modern Perception - Ilfatovich Tuzbekov, Ainur; Tagirovich Akhatov, Albert (Studia mythologica Slavica, 2025)
Članek preučuje zgodovinski razvoj kulta svetih gora na podlagi terenskega gradiva, ki so ga avtorji zbrali med arheološkimi in etnografskimi raziskavami gore Awliya Tau v okrožju Kugarchinsky v Baškortostanu leta 2023, ter na podlagi del sodobnih raziskovalcev, posvečenih orolatriji (čaščenju gora) v Južnem Uralu. Raziskava je uporabila sinergijski pristop, ki je združeval arheološko, etnografsko gradivo in podatke z družbenih omrežij z geoinformacijskim kartiranjem. Rezultati razkrivajo podobne vzorce in trende pri oblikovanju ter razvoju svetih prostorov, povezanih z določenimi gorskimi vrhovi. Pomen gore Awliya Tau presega tradicionalno muslimansko romanje in turizem; vključena je tudi v sodobne verske in psihološke prakse.