Vse tiste preštevilne in raznolike, vsakokrat drugačne zgodbe: zelo dolga zaroka med mitom in zgodovino - Pobežin, Gergor (Studia mythologica Slavica, 2024)
Pričujoče besedilo obravnava problematično razmerje med antičnim zgodovinopisjem in mitologijo oziroma mitološkimi zgodbami kot virom za zgodovinopisne raziskave. Čeprav se je namreč grško zgodovinopisje na neki način že v 5. stol. pr. Kr. soočilo s problematiko mitoloških vrivkov v snov metodološko dobro razdelanih zgodovinopisnih postopkov, je rimsko zgodovinopisje še dolgo na kritičen način raziskovalo in prečiščevalo zgodbe ustanovnih mitov. Besedilo našteje in v daljših odlomkih obravnava nekatere metodološko pomembne pasuse, ki razodevajo odnos posameznih grških in rimskih zgodovinopiscev do mita kot (ne-)vira, obenem pa skozi analitično branje filozofskega traktata Seksta Empirika, filozofa iz 2./3. stol., preizprašuje odnos (zgodnjega) rimskega zgodovinopisja do mitov.