The Treasure-bearer in East Slavic and Finno-Ugric Contexts - Kõiva, Mare; Boganeva, Elena (Studia mythologica Slavica, 2022)
Namen tega članka je primerjalna in stukturalno-semantična raziskava narativov verovanja v leteče kače in zakladonoše na vzhodnoslovanskih (beloruskih, estonsko ruskih, drugih slovanskih) in ugrofinskih (estonskih, votskih, livonskih, finskih, vepskih) območjih ter povezanosti teh narativov z baltskimi in skandinavskimi verovanji. Gradivo je bilo zbrano med 19. in 21. stoletjem. Sodeč iz razpoložljivega gradiva, je bil lik ustvarjen z opisovanjem lastnosti leteče kače in zakladonoše: izvora (kako se je nadnaravno bitje rodilo in kdo ga je rodil), splošnih pojavnih oblik, časovnih in krajevnih vidikov, obnašanja (aktivno/pasivno; obredi) in žanrske pripadnosti (proces pripovedovanja zgodb, percepcija lika).