K etimologiji laza - Klemenčič, Simona (Slovenski jezik / Slovene Linguistic Studies, 2019)
Praslovansko *lzъ lza m. ‛polje, travnik na mestu, kjer je bil posekan gozd’ se razloži iz praindoevropskega *lo-ós, o-jevske stopnje korena *le- s podaljšanjem po Winterjevem zakonu. Iz korena *le- ‛upogibati, zvijati’ je morda tudi psl. *lězti, *loza in *lěsъ.