Jezikovna krajina v Republiki Sloveniji in določbe veljavne zakonske ureditve: raba slovenščine pri izbiri firm oz. Imen pravnih oseb zasebnega prava ter fizičnih oseb, ki opravljajo registrirano dejavnost sociolingvistični vidik) - Gliha Komac, Nataša; Klemenčič, Simona; Ledinek, Nina; Kozina, Jani (Jezikoslovni zapiski, 2018)
V prispevku ugotavljamo, kako določbe veljavne zakonske ureditve urejajo slovensko je‑ zikovno krajino. Omejujemo se na problematiko rabe slovenščine pri izbiri firm oz. imen pravnih oseb zasebnega prava ter fizičnih oseb, ki opravljajo registrirano dejavnost. Pri‑spevek opozarja, da relevantna zakonska določila niso povsem usklajena, problematizira vprašanje razmejevanja med slovenskimi in neslovenskimi firmami oz. imeni in orisuje stališča uporabnikov do zakonskih določb – gledano skozi prizmo vpliva zakonodaje na podobo jezikovne krajine.