Český zoologický termín zlak – novotvar nebo výpůjčka? / Češki zoološki termin zlak – neologizem ali izposojenka? - Karlíková, Helena (Jezikoslovni zapiski, 2018)
V češko zoološko imenoslovje je termin zlak uvedel J. S. Presl za ustreznik latinskega ihtiološkega termina coryphaena. Beseda zlak kot poimenovanje ribe je očitno omejena samo na češčino, v nobenem drugem slovanskem jeziku se s to besedo ne poimenuje riba. Namen prispevka je pojasniti izvor tega češkega imena ribe.