﻿Slovenski nacionalni korpus Maks na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU: utemeljitev - Weiss, Peter (Jezikoslovni zapiski, 2015)
Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je nujna vzpostavitev korpusa (predvsem zbirke zapisanih besedil, tudi iz prvotno govorjenih besedil, ki bo služila kot osnova za besedno zbirko, vse to pa za jezikoslovno analizo in opis), iz katerega se bo dalo pridobivati veljavne jezikoslovne podatke za različna slovarska dela in za druge jezikovne raziskave na inštitutu in širše.