Statistična analiza izgovora črke l v Slovenskem oblikoslovnem leksikonu Sloleks - Čibej, Jaka (Jezikoslovni zapiski, 2025)
Dvoumnost izgovora črke l v položaju pred soglasniškim grafemom (polža, alge, volilca) predstavlja problem v grafemsko-fonemski pretvorbi za slovenščino in kljub večkratni obravnavi v slovenskih jezikovnih virih še vedno ni razrešena. Zaradi pomanjkanja empiričnih strojno berljivih podatkov o izgovoru rojenih govorcev in govork smo ročno označili množico približno 6.000 leksemov (in njihovih pregibnih oblik) iz Slovenskega oblikoslovnega leksikona Sloleks glede na izgovor (/l/, /u̯/ ali variantno) ter opravili statistično analizo, ki razkrije najbolj problematične točke. Izsledki bodo v pomoč pri razvoju modela, ki napoveduje izgovor črke l pred soglasniškim grafemom.