Sistem SLOnar: povedne oznake slovenskih narečnih različkov (od narečne skupine do idiolekta) - Weiss, Peter; Kenda-Jež, Karmen (Jezikoslovni zapiski, 2015)
Pri dialektološkem delu na slovenskem jezikovnem ozemlju se zaradi gospodarnosti za zemljepisno določanje razširjenosti posameznih jezikovnih pojavov uporabljajo pretežno priložnostne krajšave ali oznake raziskovalnih točk ali območij. Še najbolj ustaljeno, vendar manj povedno je številčno označevanje krajev v Slovenskem lingvističnem atlasu (2011–). Sistem SLOnar (iz slovenska narečja) omogoča enotno označevanje zemljepisnih podatkov v slovenski dialektologiji. S kombinacijo kratic se da v njem enoumno označiti narečno skupino, narečje, podnarečje in raziskovalno točko (z državo, v kateri se nahaja obravnavani kraj) vse do posameznega govorca ali informatorja.