Episkop mejnosti - Ledinek Lozej, Špela (Izvestje, 2024)
Episkop, osrednji program ZRC SAZU v okviru Evropske prestolnice kulture GO! 2025, ponuja videnje in razumevanje goriškega (ne)vsakdana onkraj neposrednega vidnega polja, izza vogalov in ovir. S serijo tedenskih dogodkov v Knjigarni kavarni Maks – okroglih miz, predavanj, pogovorov, predstavitev knjig, filmov in likovnih umetnin ter spremljajočo publikacijo v slovenščini, italijanščini, furlanščini in angleščini – bomo razkrili različne preteklosti, premislili mnogotere sedanjosti ter v dialogu z občinstvom gradili možne prihodnosti (novo)goriškega palimpsesta. Vsak mesec bo posvečen izbrani tematiki, ki bo izrisala razmejevanja in prepletanja goriškega somestja: jezikom, izročilom, dediščinam, knjižni produkciji, vojnam in prizadevanjem za sožitje, spreminjanju meja, izgradnji novega mesta, preteklim in današnjim migracijam, zelenemu in modernističnemu mestu, izolaciji, alternativnim in evropskim preteklostim ter prihodnostim.